foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


sobota, 04 duben 2020 07:33

Další informace k přijímacímu řízení na SŠ

Napsal(a)
  • Proč bude jenom jeden termín jednotných přijímacích zkoušek? Toto řešení bylo zvoleno, aby se zamezilo hromadnému přesunu cca 100 tisíc uchazečů na střední školy uvedené v přihlášce na druhém místě v rámci celé České republiky. Zároveň se tak zkrátí a zrychlí harmonogram přijímacího řízení.

  • Proč se nebude při přijímacích zkouškách také rozhodovat podle vysvědčení? Využití známek na vysvědčení ze ZŠ jako jediného kritéria pro přijetí na střední školy není možné u oborů, kde je velký převis uchazečů, například u gymnázií. Distanční kritéria neumožňují spravedlivě mezi uchazeči vybrat. V některých situacích by pak musel rozhodovat los.

  • V oborech vzdělání, ve kterých se nekoná jednotná přijímací zkouška, a střední škola nekoná ani školní přijímací zkoušku, se přijímací řízení uskuteční ve stávajícím režimu, tedy že ředitel školy zveřejní seznam přijatých uchazečů a ostatním pošle rozhodnutí o nepřijetí. Zápisový lístek ale mohou přijatí žáci odevzdat až poté, co se uskuteční přijímací zkoušky na ostatních školách podle termínů stanovených ministerstvem.
    • Žák skládá jednotnou přijímací zkoušku ve škole uvedené na přihlášce v prvním pořadí. Pokud má na prvním místě na přihlášce uvedený učební obor (tam se jednotná přijímací zkouška nepíše), skládá zkoušku ve škole uvedené ve druhém pořadí.
  • Výsledek jednotných přijímacích zkoušek využijí obě školy, na které se žák původně hlásil, pokud se tam koná také jednotná zkouška. Výsledek pro vyhodnocení přijímacího řízení tedy využije i škola, na které žák jednotnou zkoušku nekoná.

Jednotnou přijímací zkoušku vyhodnocuje Centrum. Do 7 kalendářních dní je zpřístupní oběma školám uvedeným na přihlášce a ty mají 1 den na to, aby určily výsledné pořadí uchazečů se zveřejněním jejich seznamuDo 8 kalendářních dnů ode dne přijímaček budete vědět výsledky řízení na obou školách.

  • Přijímací zkouška sama o sobě o přijetí nerozhoduje, ale je pouze jednou částí přijímacího řízení na střední školu. Ředitel školy hodnotí splnění kritérií přijímacího řízení uchazečem také podle hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání, výsledků školní přijímací zkoušky, je-li stanovena, případně dalších skutečností, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
    • Pokud střední škola koná i školní přijímací zkoušky, zašle ředitel školy uchazeči pozvánku nejpozději 5 pracovních dnů před termínem konání této zkoušky a současně ji zveřejní na webových stránkách školy.
    • ODEVZDÁNÍ ZÁPISOVÉHO LÍSTKU - pro odevzdání zápisového lístku běží uchazečům 5denní lhůta. Pro všechny uchazeče (tzn. maturitní i učební obory) tato lhůta začíná od 8denní lhůty po jednotné přijímací zkoušce. NE DŘÍVE!!!
    • Odvolání proti rozhodnutí ředitele SŠ není přípustné. Může se ale stát, že po uplynutí lhůty pro odevzdání zápisových lístků, dojde k uvolnění míst. V tom případě můžou být uchazeči, kteří se umístili „pod čarou“, operativně přijati na tato uvolněná místa. V takové situaci uchazeč zruší zápisový lístek na již zapsané střední škole a zapíše se na školu druhou.

Mgr. Lucie Plechatá, výchovná poradkyně

Přečtěno: 683 x

Archiv starších článků

Seznam starších článků z archivu

Florbalové třídy
florbal
Rychlý přehled

rozvrhy

zakovska

VNITŘNÍ OZNAMOVACÍ SYSTÉM

Digitální učební materiály

ucebni materialy m

Matematika
matematika m

Světový rekord

S6300706 m

Kvalita ovzduší u naší školy

kvalita ovzdusi

(nefunguje v Internet Exploreru)
administrace